25 Eylül 2016 Pazar

Gezi Stajı - 5.gün

FLORANSA-SANTA MARİA NOVELLA
Son gün sabah küçük bir Da Vinci müzesi gördüm yolumun üstünde ve girdim. Çok sevimli çocuklar için de ayrı bir odası olan interaktif bir müze yapmışlar. Da vincinin bulduğu ya da geliştirdiği inşaatlarda kullanılan daha az güçle aynı kuvveti uygulayabilen çekiç  ya da taşıma mekanizması gibi aletlerin ahşaptan küçük örneklerini yapmışlar ve en güzel tarafı bunlarla oynayabiliyorsunuz. Tabii ki hepsini denedim.

Öğlen Santa Maria Novella meydanına gittik. Meydanın ortasında Kilisenin önünden serilmiş oval bir park var. (Burda çektiğim fotoğraflar kötü olduğundan geldiğimiz akşam çektiğim fotoğrafları kullandım.)

Santa Maria Novella kilisesi 13.yy da dominiken mimarlar tarafından yapılmış , hala da dominiken bir cemaati varmış bu kilisenin. Ön cephesinin üst kısmı rönesans, alt kısmı 14. yy dan kalma gotik tarzda. Floransa' da 5 günde Medicilerin sipariş etmeyip Brunelleschi'nin yapmadığı gördüğüm ilk kilise sanırım. Kilisenin içi yine ünlü italyan sanatçıların rönesans dönemi freskleriyle dolu.

Santa Maria Novella tren istasyonu kilisenin hemen arkasındaki meydanın tam karşısına denk geliyor.




Gezi Stajı - 4.gün

FLORANSA-PALAZZO PİTTİ
Santo Spirito 'dan çıkınca sola dönüp hafif yokuş olan sokağı çıktığınızda Piazza de' Pitti ' ye ulaşmış oluyorsunuz. 
Palazzo Pitti'yle yüzyüze bakan binalar


Palazzo Pitti bütün görkemiyle karşınızda duruyor. Tam bir güç gösterisi olduğu her halinden belli. Palazzo Pitt Medicilerin rakibi Luca Pitti tarafından güç gösterisi olarak yaptırılmış gerçekten de.Ancak Pitti ötüp ailesi iflas edince saray Medicilerin eline geçmiş. 
ilk kapıdan girince bu devasa avluya çıktım
Palazzo Pitti içinde 5 tane galeri ve müze barındırmakta. Palatina Galerisi, Medici ve Lorraine lerin sanat koleksiyonlarının sergilendiği galeri, Kraliyet daireleri ise hiç kraliyet ailesi ağırlamamış fakat odalardaki freskler, yaldızlar ve mobilyalar o kadar gözalıcı ki en çok ziyaretçi çeken yerlerden.
bu gösterişli salonlarda Rubens, Rafaello, Boticelli gibi ustaların eserleri sergileniyor.
Galleria d'Arte Moderna ,Modern Sanat Galerisi'nde 19. ve 20. yy eserleri sergileniyor.
Gezebildiğim son salon Galleria del Costume, 18.yy dan günümüze modanın geçirdiği evrime adanmış. Şansımıza biz gittiğimizde Karl Lagerfeld' in "Visions of Fashion" sergisi vardı. Fresklerle süslü odalarda moda fotoğrafçılığı ürünlerinin beraber yarattığı zıtlık da görülmeye değerdi. Bir Karl Lagerfeld tasarımının önünde adeta poz veren mermerden mankenler Göze ve beyine ziyafet.

Saray o kadar büyük ve her şey o kadar es geçilmez ki içerde zamanın nasıl geçtiğini anlamadım. Bu yüzden maalesef Boboli Bahçeleri'nin son ziyaretçi saatlerini kaçırdık. Ama neyse ki müzenin içinden birkaç fotoğraf çekmiştim.Yapay göletler, süs havuzları ve heykellerle dolu bir keyif bahçesiymiş burası.



Gezi Stajı - 4.gün

FLORANSA-SANTO SPİRİTO
Nehrin karşı tarafına geçtiğimizde ilk hedefimiz Santo Spirito oldu. Karşıya geçmek için Ponte Santa Trinita üzerinde yürürken bir tarafta savaş gazisi Ponte Vecchio bir tarafta da Ponte akalla Carraia kemerleriyle muhteşem görünüyordu.
Santo Spirito da tamamlanmamış bu yüzden sade bir cephesi var. Brunelleschi tasarlamış yine. 15. yy ın ikinci yarısında inşa edilmiş.
Santo Spiriton'un Öninde ortasında yeşil bir parkla ve etrafında küçük kafelerle Piazza Santo Spirito uzanır.
İçeride iki yandaki taş sütunlar uzun koridorlar oluştırarak mekanın da  daha geniş algılanmasını sağlıyor. Fotoğraf çekmek yasaktı burda o yüzden telefonumla bunları çekebildim.

Gezi Stajı - 4.gün

FLORANSA-SAN LORENZO
San Lorenzo kilisesi Floransa'nın ilk rönesans kilisesi. Yine Mediciler sipariş etmiş ve yine Brunelleschi inşa etmiş. Bu kilise de duomoyla neredeyse aynı plana sahip ama daha küçük. Dış cephesi tamamen taş ve Santa Maria'ya göre çok daha kaba görünüyor.
Kilisenin içi , dışını telafi edercesine göz alıcı. Kapıdan girdiğinizde beklemediğiniz tavan işçilikleri ve heykellerle dolu.
San Lorenzo Medicilerin çoğunun mezarı olmuş. Yaşlı Cosimo'nun mezarı da kubbenin altında özel bir bölmede bulunuyor. Bu bölme üstünden yuvarlak bir ızgaradan da görülüyor.
Kilisenin solundaki kapı kemerlerle çevrili, ortası yemyeşil bir bahçeli avluya açılıyor.
 buradan kilisenin Cosimonun lahdini görebileceğiniz küçük müzesine ulaşıyorsunuz. 
Michalengelo'nun San Lorenzo için tasarladığı cephe

Gezi Stajı - 3.gün

FLORANSA-PİAZZA DELLA REPUBLİCA
Piazza della Repubblica pahalı mağazalarla çevrili, şık kafe ve restoranların bulunduğu oldukça geniş bir meydan. Bu meydanda roma forumu varmış eskiden. 19.yy da meydanı ferah bir alan haline getirmek için ortaçağ kalıntılarını kaldırıp yeniden düzenlemişler. Meydanın çevresi de şık bir muhit olduğundan çalışanlar etraftaki kafeleri ve meydanı doldurduğunda iyice elit bir ortam oluyor. Meydandaki Gilli Restaurant tiramisusuyla ünlüymüş. Haklı bir ün. 
Meydanın ortasında rengarenk bir atlıkarınca dönüyor. 

Ayrıca hep bir sokak sanatçısı oluyor. Biz gittiğimizde opera sanatçısı bir kadın performans sergiliyordu.


Meydandan strozzi caddesinde biraz yürüyünce Palazzo Strozzi'yi gördük. Malikane olarak tasarlanmış ancak Filippo Strozzzi ölünce maddi sebeplerden inşası tamamlanamamış. Duvarları dev tuğlalardan oluşuyor. Sade bir dış cephesi var. Duvarda meşalelik ve at bağlamak içinhalkalar var belli aralıklarla. Ayrıca duvarların zeminden yaklaşık 60 cm lik yükseltileri özellikle yazın oturup biraz dinlenmek için ideal. Bina tam köşede olduğu için bir tarafı mutlaka gölge oluyor zaten.
Strozzi'nin caddesinden tasarımcı butiklerinin olduğu (Nişantaşı gibi eski binaların zemin katları mağaza olarak kullanılıyor) bir alışveriş merkezi olan Via Tornabuoni'ye giriyoruz.
 İlk gördüğümüz yapı süslü cephesiyle ilgimi çeken Santa Trinita oluyor. 
Santa Trinita meydanının ortasındaysa elinde teraziyle Adalet Sütunu bulunuyor. I. Cosimo'nun demokrasi için ayaklanan sürgün Floransalılar'a karşı kazandığı zafere adanmış. Sanırım biraz ironik bir hareket olmuş.