25 Eylül 2016 Pazar

Gezi Stajı - 3.gün

FLORANSA-PİAZZA DELLA REPUBLİCA
Piazza della Repubblica pahalı mağazalarla çevrili, şık kafe ve restoranların bulunduğu oldukça geniş bir meydan. Bu meydanda roma forumu varmış eskiden. 19.yy da meydanı ferah bir alan haline getirmek için ortaçağ kalıntılarını kaldırıp yeniden düzenlemişler. Meydanın çevresi de şık bir muhit olduğundan çalışanlar etraftaki kafeleri ve meydanı doldurduğunda iyice elit bir ortam oluyor. Meydandaki Gilli Restaurant tiramisusuyla ünlüymüş. Haklı bir ün. 
Meydanın ortasında rengarenk bir atlıkarınca dönüyor. 

Ayrıca hep bir sokak sanatçısı oluyor. Biz gittiğimizde opera sanatçısı bir kadın performans sergiliyordu.


Meydandan strozzi caddesinde biraz yürüyünce Palazzo Strozzi'yi gördük. Malikane olarak tasarlanmış ancak Filippo Strozzzi ölünce maddi sebeplerden inşası tamamlanamamış. Duvarları dev tuğlalardan oluşuyor. Sade bir dış cephesi var. Duvarda meşalelik ve at bağlamak içinhalkalar var belli aralıklarla. Ayrıca duvarların zeminden yaklaşık 60 cm lik yükseltileri özellikle yazın oturup biraz dinlenmek için ideal. Bina tam köşede olduğu için bir tarafı mutlaka gölge oluyor zaten.
Strozzi'nin caddesinden tasarımcı butiklerinin olduğu (Nişantaşı gibi eski binaların zemin katları mağaza olarak kullanılıyor) bir alışveriş merkezi olan Via Tornabuoni'ye giriyoruz.
 İlk gördüğümüz yapı süslü cephesiyle ilgimi çeken Santa Trinita oluyor. 
Santa Trinita meydanının ortasındaysa elinde teraziyle Adalet Sütunu bulunuyor. I. Cosimo'nun demokrasi için ayaklanan sürgün Floransalılar'a karşı kazandığı zafere adanmış. Sanırım biraz ironik bir hareket olmuş.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder