24 Eylül 2016 Cumartesi

Gezi Stajı - 2.gün

FLORANSA- THE DUOMO
Floransa'ya geldiğimizde artık Duomo'yu görmek için daha fazla bekleyemedik. Otelden çıktığımız gibi senenin başından beri mimarlık tarihi derslerimizden eksik olmayan Duomo'nun bulunduğu Piazza Del Duomo meydanına gittik. Kubbesini Brunelleschi'nin yaptığı Santa Maria dei Fiore katedrali bütün ihtişamıyla meydanın ortasında yükseliyordu.
Önce Katedralin vaftizhanesine girdik. Duomo'nun hemen karşısında. Floransa'nın en eski yapısı , sekizgen plan üzerinde yükseliyor. 12.yy başlarında eski bir roma tapınağı yerine yapılmış. Vaftizhanenin rönesans üzerinde etkili olduğu söylenen 3 tane yaldızlı bronz kapısı var. Ancak gerçekleri biraz ilerideki müzede bulunuyormuş. Michalengelo Cennet kapıları olarak adlandırmış bu kapıları.Kapıdan içeri girdiğiniz anda büyüleniyorsunuz. Küçük bir alan ama tavanı o adar güzel süslenmiş ve resimlenmiş ki boynunuz ağrımasa saatlerce bakabilirsiniz.
Nihayet kendimizi burdan çıkmaya ikna ettikten sonra, katedralin çan kulesine çıkılabildiğini öğrendim. Kule 414 basamaklıymış. Aralarda 2 - 3 defa dinlenebileceğiniz boşluklar var ama ben kulenin tepesine kadar çıkamadım. Muhtemelen 100 basamak falan kala geri döndüm. Ara katlardan kubbeye tırmananlar görülebiliyordu.
Kuleden de inince sonunda Kubbeye tırmanma zamanı geldi. Santa maria Del Fiore katedrali mimar ve heykeltraş Cambio'nun eseri. Kubbe ise Brunelleschi tarafından Roma'daki Pantheon'un kubbesinden esinlenilerek tasarlanmış. Brunelleschi'nin tasarımı kubbe için açılan bir karışmayla seçilmiş. 

Kubbe gerçekten de şehrin her yerinden görülebiliyor.
Foransa'da bu katedralin kubbesinden yüksek yapıya izin verilmiyor dolayısıyla kubbeyi her yerden görmek mümkünken kubbenin tepesine çıktığınızda da kelimenin tam anlamıyla şehir ayaklarınızın altında oluyor. 
Aslında içerde merdivenlerden çıkarken duvarlarda taşların dizilişi çok net ancak o kadar karanlık ve dar ki arkanızdan gelen kalabalıkla beraber nefesinizi yettiği kadar panik olup 463 basamağı bir an önce bitirmeye çalışıyorsunuz.
Aşağı inerken kubbenin yapımında kullanılan aletlerin sergilendiği küçük bir alandan geçiyoruz.
Katedralin içi ışına göre daha sade. Bunun sebebi biraz da içindeki heykellerin Museo dell'Opera müzesinde sergileniyor olmasından kaynaklı sanırım. Ama Tabii kiyine kubbe olağanüstü fresklerle süslü.

Museo dell'Opera del Duomo kilisenin hazine ve heykellerinin saklanıp sergilendiği bir müze. Müzenin bir kısmı Kubbe ve ön cephe için açılan yarışmaya katılan maketlere ayrılmış. Brunelleschi' nin inşaat sırasında kullandığı maket de burda. Şimdiki maketleri düşününce kocamanahşaptan maketleri görmek hiç de alışık olduğum bişey değildi.
müzede bir de senenin başındaki derste Uğur hocanın bahsettiği küçük kubbe denemesi var. Bu, müzeyi genişletme çalışmaları sırasında bulunmuş. Başta Brunelleschi'nin yaptığı bir çalışma sanılsa da sonradan yapılan karbon testleriyle 16. yy da yapıldığı ortaya çıkmış. Herringbone örme sistemi açık bir şekilde görülüyor bu küçük kubbede.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder