30 Ekim 2016 Pazar

Atölye - 20 Ağustos


Atölye stajının ilk günü öğlen 12 den önce atölye alanında olmamız isteniyordu. Biz de sabah gittik ve çadırımızı atölyenin yapılacağı çiftlikte çadırlara ayrılmış kısma kurduk.

Çiftlikte hep beraber öğlen yemeği yedikten sonra ilk sunumumuzu dinlemek üzere salona gittik.
Atölye sunumunda atölyede yapacaklarımıza dair bir bilgilendirme yapıldı Matthieu tarafından. Atölye boyunca izleyeceğimiz sunumlar ve yapacaklarımızla ilgili.

Diğer katılımcılarla ve yürütücülerle tanıştık. Matthieu yüksek mimar , Efe inşaat mühendisi, Xavier de fotoğrafçı. Katılımcıların arasında doğal yaşam meraklıları, geri dönüşümle kendi evini inşa etmek isteyenler , doğal malzeme kullanan sanatçı ve mimarlık okumuş lisans yapanlar vardı yurtiçinden ve yurtdışından. Çalışma takvimini inceledik. Günde 6 saat çalışma ile sıkı bir takvim bizi bekliyordu. 

Sonra çiftlik sahipleri Aysun Hanım ve Mehmet Bey bize öce çiftlik hayatına nasıl başladıklarını anlattılar. çiftlikteki inekler Aysun hanımın göz bebeği. İnekleri için yaşıyor ama ineklerinin de aslında onu yaşattığının farkında. Hatta öyle bir farkındalık ki bu bizi hepimizi  aydınlattı. Hayatımdaki en önemli düşünceleri soktu aklıma. Daha fazla karıştırmadan baştan alıyım Aysun hanım ve ailesinin hayatını. Ne alakası var staj bloğunda? mimarlıkla ne alaka ? demeyin. bana ne Aysun'dan çiftlikten demeyin. Biraz hikaye gibi olacak ama benim için hayatımda büyük değişiklilere en azından düşünme sistemimde büyük değişikliklere sebep oldu.
Aysun Hanım'ın aklımda kalan ilk cümlesi ' Buradan ayrılırken, 10 gün önceki ile aynı siz olmayacaksınız.' Tabi ki başta anlam veremedim.-------

Akşam Matthieu ekolojik yapılara giriş sunumu yaptı. Bu sunumda İdeal yapı nedir? neden bir çatıya ihtiyaç duyarız da yıldızlar bize yetmez;? Doğal kaynakların kullanımı? Yeşil bina ne demek?Bir evi oluşturan unsurlar nelerdir? özellikleri neler olmalı? Sürdürülebilir tasarım nedir? teknik estetik kültür bağlamında ? gibi konulara değindi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder