30 Ekim 2016 Pazar

Atölye - 23 Ağustos



Sonunda kerpiç harcı hazırlamaya gittim. İlk günden beri beklediğim iş olan harç hazırlama büyük bir havuzun içinde yapılıyor. Kerpiç harcı tezek, toprak, saman ve sudan oluşuyor. hepsi oranlı şekilde havuzun içine boşaltılıyor ve botlarla ezmeye başlıyoruz. Harcın hazır olması için tamamen heterojen olması ve istenen kıvama gelmesi gerekiyor.
















Uzun bir süre kerpiç harcı hazırladıktan sonra kalıpla tuğla dökmeye geliyor sıra. Hazırladığımız kerpiç harcını kovayla tuğlanın kuruyacağı yere götürüyoruz. Kalıbı yere yerleştiriyoruz. İçini kerpiçle dolduruyoruz ve içinde boşluk kalmadığından emin olmak için mala ya da elimizle iyice bastırıp en son üstünü malayla düzlüyoruz ve kalıbı yavaşça yukarı doğru çekiyoruz ve kurumaya bırakıyoruz. Bir kalıp 2 büyük, 2 küçük olmak üzere 4 kerpiç tuğla yapıyor. tuğlaların tamamen kuruması 4 haftayı buluyormuş.       







Temel bittikten sonra oturtulan plana uyacak şekilde ilk hatıl atıldı. Bütün parçalar geçme sistemiyle birbirini tutuyor hatılda. Parçaların yerleştirilmesi bittikten sonra Hatılın içindeki boşlukları taşla doldurduk. Sonra bu taşları düzlemek için dev balyozla ezdik. Ve sonunda harç koyup duvar örmeye başladık.








Akşam Matthieu'nun doğal yapı malzemeleri ve örneklerini anlattığı sunumu izledik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder