30 Ekim 2016 Pazar

Atölye - 22 Ağustos


 

Sabah ilk iş saman balyası kesmeyi öğrendim. Aslında oldukça eğelenceli bişey. Saman balyasının tatlı kokusunu da düşünürsek neredeyse keyifli. Ama bir o kadar yorucu. Testereyle kesip ikiye ayrılmıyor saman balyası. Bir saman balyası, birsürü preslenmiş saman plakalarının biraraya getitikip ip ile sıkıca bağlanmasıyla oluşuyor. Kesmek için dev (40 cm yaklaşık) bir iğne ile ip balyanın ortasından geçirilip tekrar bağlanıyor. Bu işlem iki yarıma da uygulanıp eski ip de kesilince iki yarım saman balyası oluşmuş oluyor.


  Daha sonra şerbetli saman tekniğiyle inşa edilen ev için şerbetli saman harcı hazırladım. Şerbetli saman harcı cıvık kil ve su karışımının açılmış samanla iyice karıştırılmasıyla oluşuyor. Sonra bu harç, duvara plakaların çakılmasıyla oluşturulmuş kalıbın içine sıkıştırılarak dolduruluyor. Kalıp çıkarılıp kuruduğunda duvar da oluşmuşoluyor.Kalıp genişliğine göre her seferinde bir üstüne tekrar çakılarak duvar tamamlanıyor.

  Öğleden sonra önceki gün çekıl taşımız bittiği içn devam edemediğimiz temele yeni gelen taşlarla devam ettik. toplam 4 kat çuval doldurduk temel için.
   Günün sonunda Matthieu ve Efe'den Toprakla inşaat, doğal yapı teknikleri ve yönetmelikleriyle ilgili bir sunum izledik. İkisinin de yurt içi ve yurt dışı tecrübeleri sayesinde yönetmeliklerle ilgili geniş bilgileri vardı. Yönetmelikler doğal yapılar için Türkiye'de çok sınırlı. Ayrıca Türkiye deprem bölgesinde yer aldığı için oldukça katı kurallara sahipmiş doğal yapılar konusunda. Genelde 2. kata izin verilmiyor ve açıklıklar da oldukça sınırlı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder