30 Ekim 2016 Pazar

Atölye Stajı

Atölye stajımı Gündönümü çiftliğinde Atelier metis tarafından yürütülen doğal yapı atölyesinde yaptım. Benim katıldığım bölüm kerpiç tuğla atölyesiydi. Ama bütün evleerin bütün yapım aşamalarını deneme fırsatımız oldu.

Atölye boyunca doğal yapı nedir malzemeler teknikler dünyadan ve tarihten örneklerle bir çok sunum izledik.

Doğal yapı nedir? Bize ihtiyacımız olan konforu sağlayabilir mi? Mathieu nün tasarımında bina nasıl konumlanmış, iç duvar ve çatı yapının ısınmasında nasıl bir rol oynuyor? Duvar kalınlıkları ve yükseklik neye göre ayarlanmış?

Neden 3 ev var? 3 ev de farklı ana malzemeden oluşuyor ve bu proje aslında hangisinin uzun vadede daha verimli olacağı üzerine bir deney. her malzemenin farklı avantaj ve dezavantajları var gerek yapım gerek maliyet, zaman ve dayanıklılık gibi konularda.

Kerpiç tuğladan bir evin temelden inşasına başladık.
Çiftliğin amacı bütüncül yönetim, toprağı ıslah etmek, yeniden su tutabilir hale getirmek ve kendi kendine yetebilir ekolojik sistem oluşturabilmek. yani hepimizin hayali. atölye de yaptığı bu gönüllü evleriyle bu 'kutsal' amaca destek oluyor. Çiftlik Yurt dışından ve içinden çiftçilik inekçilik vb öğrenmek isteyen gençlere kapılarını açıyor ve bu evler de bu gönüllülerin 'cabin' i.


Bu atölyede insan ve toprak, toprak ve yapı arasındaki zincirleme ilişki kafamda biraz daha netleşmeye başladı. Mimarlık neden ortaya çıktı ve sosyal ilişkilerde mimarinin yeri gibi konuları daha çok düşünmeye başladım Aysun hanım ve ailesinin şehirden gelip çiftlikte köylüyle ve yalnızlıkla baş etmek -  edememek hikayesi üzerine.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder