30 Ekim 2016 Pazar

Şehirden Kırsala

   Aysun Hanım ve ailesi 16 sene önce ,hepimizin her sinir anında söylediği gibi , İstanbul trafiği canlarına tak edince bu çiftlik evine taşınıyorlar. Bir inek sürüsü ve koca bir ağlayan arazi ile. Aysun hanım başından beri ne yaptığını biliyor ve kendinden son derece emin. İlk amaçları Bu ağlayan toprağı suni gübre, tarım ilacı vs. kullanmadan yağmur suyunu tutabilir hale getirmek. Aysun hanım oğluna ve torunlarına yer altı suyunun hala var olduğu bir dünya bırakmak istiyor. İnsanlar tarafından mahvedilmemiş, doğanın insana değil insanın doğaya uyum sağladığı bir dünya. İnek sürüsü tamamen doğal besleniyor. samanların çoğu çiftlikte üretiliyor.  Araziyi kullanım amaçlarına göre parçalamışlar. Karbon ayak izi mümkün olduğunca aza indirilmeye çalışılıyor. 16 yıl boyunca hayvanların ölmesinden sürülerinin çalınmasına kadar birçok aksiliği ve zorluğu sağ salim atlatmışlar ve şu anda  devlet tarafından yapılan tetkiklerde 12 senedir aralıksız bütün hastalıklardan ağrı belgesi alıyor. Yani bu ineklerin sütünü çiğ içebiliyoruz. Ne kaynatmamıza ne de pastorize ederek zararlı mikroorganizmalarla beraber faydalı olanları da öldürmemize gerek kalıyor.
Aysun hanım tüm bunları yüzünde muhteşem bir umutla anlattı. ineklerine olan sevgisi, onların bizim için sütlerinden dışkılarına kadar en son da et ve derileriyle ne kadar değerli olduğu  Aysun hanımın yüzünden okunabiliyor.

   Herşey iyi güzel, toprak iyileşiyor, inekler sağlıklı, süt lezzetli de , Aysun hanımların bir problemi var. Bu problemleri ise yalnızlık. Onlar şehirden köye göç etmiş bir aile ve şehirde sahip oldukları arkadaşları sosyal çevreleri ve kültürel çevre ve olanakları köyde maalesef yok. Köyde edindikleri arkadaşları şehir bağlamındaki problemlerini anlamazken şehirde yaşayan arkadaşları da ekoloji temelli heveslerini anlamsız buluyor, heyecanlarını ne köydekiler ne şehirdekiler paylaşıyor. Doğal olarak psikolojik ve duygusal bir boşluğa düşüyorlar. Bir süre sonra bu durum bir sorun teşkil etmeye başlayınca ve fakat amaçlarından vazgeçip şehre geri dönmek de istemeyince kendi kendilerine bir çözüm bulmak zorunda kalmışlar. 8bin100.


   8bin100 projesi düşünün ki 81 ilin de çevresinde 100 er çiftlik var tıpkı Gündönümü Çiftliği gibi. Bu çiftliklerin hepsi de kentten kırsala göç etmiş. Bu insanlar birbirinin derdinden anlıyor. Yardımlaşıyor, tartışıyor ama yalnızlık çekmiyorlar  çünkü komşuları var. oldu ki bir olay yaşandı ve ayrılmalılar orda, bir başka 8bin100 topluluğu buluyorlar onların hayvanlarına ihtiyaç duyan ve oraya göç ediyorlar. Aysun Hanım yaptıkları işin aslında çok basit olduğundan bahsediyor. Basit ama basitliği sizi şaşırtmamalı. Çiftçilikte asıl insanı zorlayan şey her gün sabah gün ağarmadan kalkıp çalışmaya başlamak. Aynı işleri tekrar etmek, sürekli, durmadan. Bu monotonluk size göre olmayabilir ve bunu farkettiğinizde evinizi arabanızı satmış, ailenizi arkadaşlarınızı geride bırakmış olmak istemezsiniz. İşte bu yüzden 8bin100 hareketindeki aşamalardan geçerek ilerlemeniz gerekiyor. Önce gönüllü olarak çalışıyorsunuz Gündönümü Çiftliğinde en az 2 hafta ya da 3 ay. Bu hayatı mı istiyorsunuz gerçekten? Bakıyorsunuz. Baktınız herşey hala istediğiniz gibi. evet siz hayvanlara doğaya hizmet etmeyi seviyorsunuz hala ve bunu arka arkaya  her gün yapmaktan monotonluktan sıkılmıyorsunuz. Bu ilk aşamayı geçtikten sonra ikinci adıma geçiyorsunuz ki bu da kendi mini projenizi oluşturmak. 12 aylık minik bir iş planı yapıyorsunuz . Ayrıca Aysun Hanım da size tanıtım, barınma ve işçilik desteği sağlıyor. bunun asıl önemli noktası Bu plan süresince eski hayatınızdan kopmuyorsunuz mümkünse işinizden ayrılmıyorsunuz , devretmiyorsunuz. evinizi arabanızı vs satmıyor ve büyük geri dönülemez yatırımlar yapmıyorsunuz. Böylece eğer ikinci adımın sonunda şehre geri dönmeye karar verirseniz çok büyük bir kaybınız da olmuyor ve kaldığınız yerden devam ediyorsunuz. Devam edecek olursanız da ve başarılı da olduysanız Tebrikler 3. adım, yani kök salma adımına ulaştınız. artık bir 8bin100 üyesisiniz. Artık siz de en az 20-40 yıllık bir ekolojik kalkınma planının bir parçasısınız.

   Tüm bu bilgi yüklemesinden sonra Aysun hanım bizi minik bir çiftlik turuna çıkartıyor. Çiftlik evleri ağaçların arasında. Ağaçlık alanı geçince önünüzde uçsuz bucaksız tarlalar uzanıyor . tepeciklerin arasından göz kırpan güneşle beraber ineklere doğru yollanıyoruz. yeni doğan ünitesini görüyoruz önce. Ağaçların altında daha gölgedeler. Hepsinin ayrı yuvası var. özel bakılıyorlar onlar bebek çünkü daha. Sonra uzunca bir süre yürüyoruz otlamakta olan düvelere ulaşmak için. Burada toprağın nasıl ıslah olduğunu daha net anlıyorum. Toprağın inek dışkısına ihtiyacı var. İçindeki doğal mikroorganizmalara ve su tutucu liflere. Dolayısıyla ineklerin otladığı alan her seferinde değişiyor. Bir gün ineklerin otlayıp dışkıladığı araziye ertesi gün tavuklar bir sonraki gün de keçiler gelip otluyor ve gübre bırakıyor. Böylece o ağlayan arazi, zavallı toprak ihtiyacı olan besine kavuşmaya başlıyor. Yavaş yavaş tek tip gübreden çeşitli besinlerle zenginleşmeye başlıyor. ve sağlıklı beslenmeye başlayan bir insan gibi nemini kazanıyor. Çatlakları , kuraklığı yok oluyor. Kutsal bir iş bu toprağa hizmet etmek. Bir de doğum yapmış daha yaşlı ineklerin olduğu koğuşlara gidiyoruz. burası resmen ineklerin yiyip içip dışkıladığı yer. tezekler toplanıyor kurutuluyor  daha sonra atölede de kullanılmak üzere. İnekler yemleniyor suları tazeleniyor.
Herkes işinde gücünde çiftlikte. İneklerin mutluluğu ve huzuru 1. önceliği herkesin. ve bu çiftlik hayatı kendi içnde dönerken diğer yandan çervre çiftliklerle de kurduğu ilişkisini yürütüyor. içişleri dışişlerinin de düzgün yürümesini sağlıyor. 

ILLUSTRATOR CS6 ESSENTIAL TRAINING

Herşeyden önce başlamadan Adobe illustrator programıyla ilgili anlamamız gereken ilk nokta bunun pixel değil vektör bazlı bir program olduğu. Yani siz burada çizdiğiniz herhangi bir şeye ne kadar yaklaşırsanız yaklaşın çözünürlüğü bozulmuyor, piksellenmiyor. Dolayısıyla Bastırırken de büyük boyutlarda da bastırsanız bir sorun olmuyor.
Vektör bazlı bu sistemi anladıtan sonra kullanıcı arayüzünü tanımaya başlıyoruz. Photoshopla çok benzer aslında arayüz. Aynı template diyebiliriz. toollar da çok benziyor birbirine.
working with documents de print ya da web için dosya nsıl hazırlanır, ruler, guide ve gridler nasıl kullanılır, ınit measurement yamni inchte mi cm mi mm de mi çalışıyoruz bu nasıl ayarlanır gibi konular anlatıldı.
selecting and transforming obj bölümünde direct, group selection, magic wqnd ve lasso tool ile istediğimiz karmaşık şeyleri daha kolay seçebilmek (photoshoptaki gibi, gruplama, isolation, rotate, resize gibi diğer programlardan da bildiğimiz klasık komutları gösteriyor.
Working with colour bölümünde ilk anlamamız gereken konu ise RGB ve CMYK renk modları. RGB red, green, blue olarak, CMYK de cyan, magenta, yellow, black anlamına gelir. CMYK printerların kullandığı ,RGB ise webin kullandığı ana renklerdir. Dolayısıyla bir proje üretip bastığınızda eğere bunu yaparken cmyk modundaysanız print ettirdiğinizde de aynı renkleri elde edersiniz. Ancak eğer bu işi web için yapıyorsanız , web ana renkleri olan RGB renk modunu kullanmalısınız.
DAha sonra kendi renginizi oluşturup kaydetmek, renk kütüphaneri kullanmak gibi şeyler anlatılıyor.

working with fills and strokes bölümünde fill belirli sınırların içini doldurmaya yararken, stroke da bu sınırın kalınlığı, rengi, gibi şeyleri ayarlamaya yarıyor. Stroke ları kesik çizgi ya d ok şeklinde ;hatta dışına bir kat daha sınır koyarak bile kullanabiliyoruz.

creating shapes bölümünde çizim araçları, path, blob brush, paintbrush, silgi, kalem gibi araçlar tanıtılıyor ve kullanımı anlatılıyor.

Pen tool için ayrı bir bölüm açılmış. Çünkü pen tool diğerleri kadar rahat referans alabilen bir araç değil, bu yüzden de biraz korkutucu ama bu vidolarda gayet güzel anlatılmış ve curveler, köşeler ve başka bir resmin üstünden geçmek gibi teknikler açıklanıyor.

type bölümünde birkaç basit text yazma yolu anlatılıyor.

Working with Layers Bölümünde Layer sistemi, Sublayer, Hide, lock, delete layer komutları ve layers panelinin kullanımı anlatılıyor. Bu Layer meselesi düzenli ve temiz bir çalışma alanı oluşturmak için oldukça önemli.

Working with images bölümü Belki resimler piksel ve illustrator vektör bazlı olduğu için biraz anlamakta güçlük çektiğim bir bölüm olailirdi. Ama biraz daha konssantrasyınla programa resim almayı,  resmi crolamayı, mask lamayı, trace etmeyi ve pixelden pathe çevirmeyi öğrendim.

Perspektif çizimiyle ilgili olan bölümde Geçen sene teknik çizim dersinde yaptıklarımızı anlatıyor aslında. Ama bilgisayar ortamınsda.
 Ve en son olarak printing, saving ve exporting bölümünde, yapılan işi nasıl save etmeliyiz, print edilcekse nasıl kaydetmeli, web için yapıldıysa nasıl kaydededilmeli konuları anlatılıyor.





PHOTOSHOP CS6 ESSENTIAL TRAINING

İlk bridge tuttorialıyla başlıyor. Bridge, fotoğrafların programda önizlemesini almayı sağlayan bir plugin aslında. Bir nevi fotorafları photoshopa yüklemeden stok oluşturuyor b öylece zamandan emekten kazandırıyor.

Daha sonra kullanıcı arayüzüyle ilgili önemli bilgiler anlatılıyor. Panels, workspace ayarlamaları, araçları ve klavye kısayollarını özelleştirmek gibi konulara değiniyor.

Pan ve zoom toollarının kullanımı, arranging dokuments.

Dosya furmatları , çözünürlük , boyutlandırma gibi dijital ortamın gerektirdiği ayarlamalara değiniyor.
Transformation araçları scale, skew, rotate,  crop gibi ve bunların kullanımıyla ilgili ayrıntılar
Layerların kullanımı, organizasyonu layer gruplama,selections and layer masks videosunda marquee&lasso , quick selection toollarıyla istediğimiz şeyi nasıl daha rahat seçebilirizi gördük. Opacity ve hardness gibi özelliklerini değiştirince oluşan etkiyi denedik.
Tone and colour with adjustment layers bölümünde adjustments menüsünden hue, saturation, contrast, color temperature gibi renk ayarlarını değiştirmeyi öğrendim.
fill, gradiant fill komutlrıyla boyamayı, gölge ve ışıklandırmayı öğrendim.

retouching essentials bölümünde yüzdeki izler nasıl siliniz, kırışıkları açma, cildi pürüssüzleştirmek gibi daha çok fotoğrafçılıkla ilgili olaylar anlatılıyor. Ama tki burada gösterilen teknikler farklı amaçlarla dakullanılabilir hatta oldukça işe yarar.
Fotoğraflara uygulanabilecek farklı sanatsal filtreler, blend seçenekleri ve type essentials bölümünde de karakteri ve tipi nasıl ayarlanır gösteriliyor.
en son da fotoğ ve raf için output oluşturmak, web için ya da basım için hazırlamak, gösteriliyor.
Bir de küçük photoshopta video klip oluşturmaya değinmişler

Geçen sene boyunca paftalar vs. için photoshop proramını sık sık kullanmamız gerekti. Bu yüzden arayüzüne oldukça aşinaydım ancak ihtiyacım olandan fazlasını kurcalama fırsatım da pek olmamıştı.
Bu tuttorialla bilikte photoshopla ilgili ufkum genişledi. Artık unutsam da aramam gereken komtların ne olduğunu bildiğim için işimin çok daha kolay olacağını düşünüyorum.





SKETCHUP RENDERING USING V-RAY 2

İntroduction to V-Ray bölümünde  V-Ray plugin ini programın içindeki yeri ve kullanımı hakkında genel bilgi veriliyor.

Liting the place doğal ışık, güneş ve gökyüzü, Sonra yapma ışık kaynakları olan omni light, rectangle light, spot light, dome light, sphere light anlatılıyor. Bütün bu ışık kaynakları nasıl ayarlanır bunu öğretiyor. Hepsinin farklı bir etkisi oluyor.

Working with physical camera bölümünde Fotoğrafçılık teknik bilgileri çok işe yarıyor aslında. Pozlama ayarları, perspektif kontrolleri, Derinlik algısı yaratmak  ve kameranın yerleştirilme açısı bize ne şekilde nasıl faydalar sağlar bunları anlatıyor.

It's a material world bölümü v-Rayden materal atamak, materialları değiştirmek yani mesela çamın parlaması ya da geçirgen olması gibi materyaller özellikleriyle beraber açıklanıyor ve kullanımını örneklendiriyor. Render için son ayarlamalar gösteriliyor.

Quality control department  bölümünde son kontroller yapılıyor. Universal ayarlar, renk ayarlaı gibi render almadan önce yapılması gereken son ayarlamaları anlatılıyor.



SKETCH UP FOR ARCHITECTURE: FUNDAMENTALS

Önce plugin nedir,  nasıl indirilir, nasıl kullanılır onu öğreniyoruz.

Workflow methods bölümünü diğer tuttoriallarda görmemiştim ama mantıklı bir bölüm olmuş. Programı kullanırken en çok kullanılan araçlar anlatılıyor. Genel olarak Bir modelin etrafında, içine nasıl dolaşılır, grup,  cmponent ne işe yarar gibi konular ele alınıp, x-ray gibi görünüş anlatılıyor.

The site bölümünde site plan olşturma teknikleri anlatılıor. Burada anlatıcı program özelliklerinin yanısıra mimari bilgilerini de paylaşıyor bizimle. Site plani import edip ölçeklemek, üstünden 3d site plan modellemeyi anlatıyor.

Building a house bölümü çok daha ayrıntılı bir şekilde sıfırdan bir yapı oluşturmayı anlatıyor. Plan çizip plandan duvar yükseltme, iç duvarlar, kapı ve pencre açıklıklarını açma, kapı ve pencerelere component ekleme, componentleri editleme, çatı nasıl yapılır, üçgen nasıl yükseltileri anlattı. Bu bölümün sonunda kendi kendine bir yapı çizbilir hale gelinebiliyor gerçekten.

Detail elements te merdivenler, basamaklar, trabzanlar(follow me komutuyla:) tavan detayları, basamakların köşe kıvrımları ve birleşim detayları gibi ayrıntı konuları anlatıyor.

Materials da material editor nasıl kullanılır, duvara ve çatıya doku ekleme, yapının içini dekore etme gibi konular anlatılıyor.


SKETCHUP 2015 ESSENTIAL TRAINING


Sketch Up essentials videosu da diğerleri gibi önce kullanıcı arayüzünü tanıtarak başladı. bu da rhino gibi üç boyutlu bir program olduğu için yapıları farklı açılardan görebiliyoruz. Dolayısıyla kamera açılarıyla ynayıp farklı sahneler yaratmak , ışık ve gölgelerle oynamak modelin etkisini görmek için kulllanışlı özllikler sketch upta.
manipulating objs ve drawing bölümlerinde genel olarak çizim komutları move scale rotate gibi ve line , rectangle ve push pull tool özellikle ve de follow me çok keyifli ve işe yarar toollar.
measuring ve labelingde ölçü alma, section alma (çok işe yarıyor) protractor? tool anlatılıyor.
5.de group ve layer mantığı çok farklı değil rhinodan yine ve organize şekilde çalışmanıza yardımcı oluyor.
compunent kendi ürettiklerinizi kaydedip sonraki projelerdde kulanmanıza olanak sağlıyor.
materials ve textures ise malzeme ve doku atamayı öğretiyor. Bunlar modelin gerçekçi görünmesinde çok etkili olduğu için baya işe yarar. ayrıca sketchupın bir de kütüphanesi var. Ayrıca online olarak insanların componentlerini vs paylaştığı bir platform da barındırıyor sketch up. açık kaynak yani.
Render almayı gösteriyor. Her ne kadar videoda kolay görünse de beni biraz zorladı bu. Ayrıca sketcupta küçük kısa animasyınlar da yapılabiliyor esela mahallede gezen birinin gözünden bir 45 sn ya da bir kameradan vs.




AUTOCAD 2015 ESSENTIAL TRAINING

Autocad tutorialı ilk olarak kullanıcı arayüzü tanıtarak başladı. Kullanım alanını kendine göre düzenlemek, özelleştirmek kendi rahatlığınıza göre ayarlamak gibi konular user interface başlığı altında anlatıldı.

Daha sonra benim için en önemli konulardan biri olan dosya kaydetmek ve dosyayla ilgili kısmı çalıştım çünkü sık sık unutuyorum. Şablon nasıl kaydedilir öğrendim.

Çizimin navigasyonu ile ilgili olan kısımda zoom in& out ile çizimde gezebilmek, pan tool ile çizimde istediğim yere ya da ayrıntıya ulaşabilmek, pencereyi (view) kaydetmeyi öğrendim.


Drawing obj başlığında line, polyline, circle, arc, rectangle, polygon gibi komutlarla nasıl çizim yapılacağını öğrendim. Aslında bu geçen sene öğrendiğim rhino programındakine çok benziyordu bu yüzden anlamakta çok zorlanmadım.

Modifying obj bölümünde select, move, copy, rotate, scale, array, mirror, offset, mirror, strech, trim, extend, break, join, boolean operations, fillet, divide, measure, editing grips, editing polylines komutlarını öğrendim ve  exersizini yaptım. Bu komutlar da rhinodaki benzerleriyle aynı şekilde çalışıyordu neredeyse.

Drawing accurately bölümü grid snap kullanımını anlatuyor. Snap de rhinodaki gibi aynı görevleri üstlenerek hata riskini de azaltıyor. Polar tracking çok işe yarayan bir özellik Farklı açılarda çalışılıyorsa.

Practice drawing projects'te mimari teknik çizim örnekleriyle bazı püf noktalarla beraber autocad de çizimi anlatıyor genel hatlarıyla.
Daha sonra hatch ve text yazmayı ve ölçü almayı gösteriyor.

Object ve layer properties'in anlatıldığı bölümde hiding isolating objs, editing, linetype scale , gibi aslında önemli olan konulara değiniliyor.

Reusing bölümünde bir çizimi bloklamak, gruplamak, ya da değiştirmek anlatılıyor.

External refrences de exportla dosya ya da object almak, editlemek,
en son annotation ve layouts ve output için hazırlamak yani basılacaksa plot komutu anlatılıyor.

AUTOCAD korktuğum kadar zor bir program değilmiş aslında. Herzamanki gibi önemli olan biraz pratik yapmak. Bunun dışında iki senedir farkettiğim üzere bu çizim programları, ne yapmak istediğimizi bildiğimiz sürece  kolay ve birbirine benziyor.





Atölye - 29 Ağustos



   10. gün yani son günümüzde sabah kahvaltıdan sonra circle da matthieu bütün ekibe teşekkür etti. bizden beklentilerini anlattı ve hepimize feedback niteliğinde bir konuşma yaptı.Sonra ilk iş mıntıka temizliği yaptık hepberaber. Kullandığımız bütün malzemeleri toplayıp temizledik ve inşaat alanımızı toparladık. Bir sonraki atölyeye hazır hale getirdik.











  Sonra Aysun hanım isteyenleri küçük bir çiftlik  gezisine çıkardı. İnekleri, ineklerin yaşadıkları, otladıkları yerleri, yeni doğanların yaşadığı yerleri gezdik. Tavukçulara gdip tavukların hareket eden kümesini gördük. max- min ihtiyaçları olan alanı gördük ve haklarında biraz bilgilendik.
 

Atölye - 28 Ağustos

9. gün Yine tuğla duvar ördüm. Artık ahşap iskelemiz de olduğu için rahatça çalıştık yükselen duvarlarımızda. Daha sonra da Harç hazırladım. Önce duvar için harç sonra da tuğlalarımız azaldığı için kalıpla tuğla dökmek üzere kerpiç karışımı hazırladık. En son yine duvar ördük hepberaber.

Atölye - 27 Ağustos

    8. gün ilk kez şerbetli saman uyguladım. daha önce hazırlamayı öğrendiğim şerbetli samanı duvara uyguladım. Şerbetli saman karışımı kil su ve samandan oluşuyor. Daha sonra bu karışım duvara hazırlanmış kalıbın içine doldurularak sıkıştırılıyor ve kalıbı çıkarınca kurumaya bırakılıyor.
   Sonra Xavier ile birlikte iç tarafa isleke kurduk. Duvarın üst kısmında karşılıklı çalışmak daha kolay olacağı için. ve tuğla duvar ördüm.





   Öğleden sonra iç duvarın yapımına devam ettik. Daha sonra Matthieu sıva uygulamasını anlattı ve örnek olarak şerbetli saman evinin iç duvarında gösterdi. ve sıva yapmayı denedik.
   Akşam Efe deprem ve doğal yapılarla ilgili bir sunum yaptı. Depreme karşı önlem almak için evimizin ne özelliklere sahip olması gerekiyor. arazi seçimini yaparken nelere dikkat etmeliyiz gibi konularda bizi aydınlattı.

Atölye - 26 Ağustos



   7. gün işe 2. hatılı atmakla başladık. Hatıl atıldıktan sonra yine tuğla duvar ördüm. Duvar gittikçe yükseldiği için örmek de zorlaşıyordu.

   Sonra  Harç karıştırım. Sürekli duvar örüldüğü için sürekli bir harç ihtiyacı da oluyor ve birilerinin sürekli harç hazırlaması gerekiyor.Önceden Fazla harç hazırlamak da olmuyor çünkü harç çok beklerse kuruyor ve sulandırıp tekrar karıştırmak gerekiyor. Dolayısıyla herkes dönüşümlü olarak harç hazırlıyor sürekli.
   Öğleden sonra Tuğla duvarlarımız çok yükseldiği ve artık boyumuz çalışmaya yetmediği için iç tarafa da dış tarafa da iskele kurduk ve duvar örmeye devam ettik.
   Akşam Matthieu'nun toprakla inşa etme başlıklı sunumunu izledik.

Atölye - 25 Ağustos





  6. gün sabah temelin etrafında kalan kazılmış olan fazla boşluğu toprak ve taşla doldurarak işe başladık. Her yandaki boşluğu da doldurduktan sonra yine balyozla ezdik.
   Sonra tekrar tuğla duvar ördüm. Duvarın yavaş yavaş yükseldiğini görmek çok heyecanlıydı. Tuğla örmeyi genelde 3 er kişi yapıyoruz. 1 kişi tuğla getiriyor, 1 kişi harç koyuyor, 1 kişi de tuğlayı yerleştiriyor. Dolayısıyla yorucu olmasına rağmen eğlenceli bir iş.









   Öğleden sonra, yerinde tuğla tekniğiyle duvar örmeyi ilk defa denedim. Bunu daha çok bi deney niteliğinde çünkü kerpiç harcının oranları daha önce denenmemiş oradaki toprakla. Yerinde tuğla tekniği kısaca şöyle ;tekli tuğla kalıbı duvar nerede olacaksa oraya yerleştirilir. Özenli yapılmalı çünkü eğer yamuk ya da yanlış olursa kerpiç henüz kurumamış olacağı için tekrar yerleştirmek mümkün olmuyor ve harcı alıp baştan yapmak gerekiyor. bir sıra bittikten sonra aralarında kalan boşlıklar bu sefer harçla değil kerpiç karışımıyla dolduruluyor. Biraz kuruduktan sonra diğer sıraya başlayabiliyoruz. Bütün duvar bittiğinde kurumaya bırakılıyor ve üstüne sıvası yapılıyor.
ESKİZ
   Akşam Matthieu'nün Bina detaylar sunumu vardı. Bu sunumda Matthieu Doğal yapılardaki bina detaylarına örnekler gösterdi. Çıkabilecek sorunlar ve bu sorunların muhtemel çözümlerini anlattı. 

Atölye - 24 Ağustos




5. gün sabah tuğla duvar örmeyle başladım. Tuğla duvar örerken önce tuğlanın geleceği yere harç konuyor bolca, altına ve yanlarına,sonra tuğla üstüne yerleştiriliyor. Eğer kol gücünüz yeterince bastırmaya yetmezse çekiçle vurarak yerine oturtuluyor. Tuğlanın altındaki sırayla ve kendi sırasıyla hizzalı olması çok önemli çünkü hepsi birbirini takip ediyor ve birinin yanlış olması diğerlerinin de yanlış olması anlamına geliyor. İlk sıra bittikten sonra ikinci sırada büyük ve küçük tuğlalar yer değiştiriyor kilit sistemini sağlamak için.
sıraların kilit olduğu gibi aynı sırada da köşelerin kilit olması gerekiyor ki sıra kilitli ilerlesin.
Öğleden sonra kerpiç ve harç hazırlığına gittim yine. Kerpiç harcı ile harç içerikleri farklı. kerpiçte saman var ama harçta saman yok. ayrıca harçta kum da var.

Akşam Matthieu'nün bioiklimsel pasif güneş tasarımı konulu sunumunu izledik. Oldukça etkili bir dersti. Güneş ışığından sene boyunca en verimli şekilde yararlanabilmek için tasarımımızı nasıl yönlendirebileceğimizi öğrendik.
En son Matthieu' nün 5x5 adını verdiği sunumları izledik. 5 resim 5 dakika anlamına gelen bu sunumlarda isteyen katılımcılar kendi projelerini anlatma fırsatı yakaladı.

Atölye - 23 Ağustos



Sonunda kerpiç harcı hazırlamaya gittim. İlk günden beri beklediğim iş olan harç hazırlama büyük bir havuzun içinde yapılıyor. Kerpiç harcı tezek, toprak, saman ve sudan oluşuyor. hepsi oranlı şekilde havuzun içine boşaltılıyor ve botlarla ezmeye başlıyoruz. Harcın hazır olması için tamamen heterojen olması ve istenen kıvama gelmesi gerekiyor.
















Uzun bir süre kerpiç harcı hazırladıktan sonra kalıpla tuğla dökmeye geliyor sıra. Hazırladığımız kerpiç harcını kovayla tuğlanın kuruyacağı yere götürüyoruz. Kalıbı yere yerleştiriyoruz. İçini kerpiçle dolduruyoruz ve içinde boşluk kalmadığından emin olmak için mala ya da elimizle iyice bastırıp en son üstünü malayla düzlüyoruz ve kalıbı yavaşça yukarı doğru çekiyoruz ve kurumaya bırakıyoruz. Bir kalıp 2 büyük, 2 küçük olmak üzere 4 kerpiç tuğla yapıyor. tuğlaların tamamen kuruması 4 haftayı buluyormuş.       







Temel bittikten sonra oturtulan plana uyacak şekilde ilk hatıl atıldı. Bütün parçalar geçme sistemiyle birbirini tutuyor hatılda. Parçaların yerleştirilmesi bittikten sonra Hatılın içindeki boşlukları taşla doldurduk. Sonra bu taşları düzlemek için dev balyozla ezdik. Ve sonunda harç koyup duvar örmeye başladık.








Akşam Matthieu'nun doğal yapı malzemeleri ve örneklerini anlattığı sunumu izledik.

Atölye - 22 Ağustos


 

Sabah ilk iş saman balyası kesmeyi öğrendim. Aslında oldukça eğelenceli bişey. Saman balyasının tatlı kokusunu da düşünürsek neredeyse keyifli. Ama bir o kadar yorucu. Testereyle kesip ikiye ayrılmıyor saman balyası. Bir saman balyası, birsürü preslenmiş saman plakalarının biraraya getitikip ip ile sıkıca bağlanmasıyla oluşuyor. Kesmek için dev (40 cm yaklaşık) bir iğne ile ip balyanın ortasından geçirilip tekrar bağlanıyor. Bu işlem iki yarıma da uygulanıp eski ip de kesilince iki yarım saman balyası oluşmuş oluyor.


  Daha sonra şerbetli saman tekniğiyle inşa edilen ev için şerbetli saman harcı hazırladım. Şerbetli saman harcı cıvık kil ve su karışımının açılmış samanla iyice karıştırılmasıyla oluşuyor. Sonra bu harç, duvara plakaların çakılmasıyla oluşturulmuş kalıbın içine sıkıştırılarak dolduruluyor. Kalıp çıkarılıp kuruduğunda duvar da oluşmuşoluyor.Kalıp genişliğine göre her seferinde bir üstüne tekrar çakılarak duvar tamamlanıyor.

  Öğleden sonra önceki gün çekıl taşımız bittiği içn devam edemediğimiz temele yeni gelen taşlarla devam ettik. toplam 4 kat çuval doldurduk temel için.
   Günün sonunda Matthieu ve Efe'den Toprakla inşaat, doğal yapı teknikleri ve yönetmelikleriyle ilgili bir sunum izledik. İkisinin de yurt içi ve yurt dışı tecrübeleri sayesinde yönetmeliklerle ilgili geniş bilgileri vardı. Yönetmelikler doğal yapılar için Türkiye'de çok sınırlı. Ayrıca Türkiye deprem bölgesinde yer aldığı için oldukça katı kurallara sahipmiş doğal yapılar konusunda. Genelde 2. kata izin verilmiyor ve açıklıklar da oldukça sınırlı.

Atölye - 21 Ağustos



 1. gün sabah temel için çukur biz gittiğimizde kazılmıştı. Biz de temel atmaya başladık. Earth-bag tekniği ile çuvalları çakıl taşı ile doldurup birbiriyle kilitleyerek ilerlettik. Çakıl taşımız bittiği için ara vermek zorunda kaldık. Eartbag tekniği aslında kolay bir sistem. Çuvalları taş veya toprak doldurunca taşınamiyacak kadar ağır oldu için çuvalı boşken olması gerektiği yere konumlandırıp içini yerinde taşla doldurup sınra da ağzını kapatıp karşısındaki çuval ile birbirine doğru yatırarak kitlemiş oluyoruz. Yani aslında önemli olan en başta çuvalın yerini doğru ayarlamak.





Hatıl için ahşap kestik testere ile Matthieu 'nün daha önce yaptıklarından örnek alarak. Sonra ben ikinci hatılın ahşaplarını işaretledim. ölçülerini alıp diğerine işaretledim.Sonra hep beraber planı oturtmak için ölçüm yaptık. Basitçe metrelerle 3-4-5 üçgeni kullanarak köşelerin dikliğini kontrol ettik ve hatılın geleceği köşeleri işaretledik. Günün sonunda 8bin100 sunumunu izledik Aysun hanımdan.

Atölye - 20 Ağustos


Atölye stajının ilk günü öğlen 12 den önce atölye alanında olmamız isteniyordu. Biz de sabah gittik ve çadırımızı atölyenin yapılacağı çiftlikte çadırlara ayrılmış kısma kurduk.

Çiftlikte hep beraber öğlen yemeği yedikten sonra ilk sunumumuzu dinlemek üzere salona gittik.
Atölye sunumunda atölyede yapacaklarımıza dair bir bilgilendirme yapıldı Matthieu tarafından. Atölye boyunca izleyeceğimiz sunumlar ve yapacaklarımızla ilgili.

Diğer katılımcılarla ve yürütücülerle tanıştık. Matthieu yüksek mimar , Efe inşaat mühendisi, Xavier de fotoğrafçı. Katılımcıların arasında doğal yaşam meraklıları, geri dönüşümle kendi evini inşa etmek isteyenler , doğal malzeme kullanan sanatçı ve mimarlık okumuş lisans yapanlar vardı yurtiçinden ve yurtdışından. Çalışma takvimini inceledik. Günde 6 saat çalışma ile sıkı bir takvim bizi bekliyordu. 

Sonra çiftlik sahipleri Aysun Hanım ve Mehmet Bey bize öce çiftlik hayatına nasıl başladıklarını anlattılar. çiftlikteki inekler Aysun hanımın göz bebeği. İnekleri için yaşıyor ama ineklerinin de aslında onu yaşattığının farkında. Hatta öyle bir farkındalık ki bu bizi hepimizi  aydınlattı. Hayatımdaki en önemli düşünceleri soktu aklıma. Daha fazla karıştırmadan baştan alıyım Aysun hanım ve ailesinin hayatını. Ne alakası var staj bloğunda? mimarlıkla ne alaka ? demeyin. bana ne Aysun'dan çiftlikten demeyin. Biraz hikaye gibi olacak ama benim için hayatımda büyük değişiklilere en azından düşünme sistemimde büyük değişikliklere sebep oldu.
Aysun Hanım'ın aklımda kalan ilk cümlesi ' Buradan ayrılırken, 10 gün önceki ile aynı siz olmayacaksınız.' Tabi ki başta anlam veremedim.-------

Akşam Matthieu ekolojik yapılara giriş sunumu yaptı. Bu sunumda İdeal yapı nedir? neden bir çatıya ihtiyaç duyarız da yıldızlar bize yetmez;? Doğal kaynakların kullanımı? Yeşil bina ne demek?Bir evi oluşturan unsurlar nelerdir? özellikleri neler olmalı? Sürdürülebilir tasarım nedir? teknik estetik kültür bağlamında ? gibi konulara değindi.

Atölye Stajı

Atölye stajımı Gündönümü çiftliğinde Atelier metis tarafından yürütülen doğal yapı atölyesinde yaptım. Benim katıldığım bölüm kerpiç tuğla atölyesiydi. Ama bütün evleerin bütün yapım aşamalarını deneme fırsatımız oldu.

Atölye boyunca doğal yapı nedir malzemeler teknikler dünyadan ve tarihten örneklerle bir çok sunum izledik.

Doğal yapı nedir? Bize ihtiyacımız olan konforu sağlayabilir mi? Mathieu nün tasarımında bina nasıl konumlanmış, iç duvar ve çatı yapının ısınmasında nasıl bir rol oynuyor? Duvar kalınlıkları ve yükseklik neye göre ayarlanmış?

Neden 3 ev var? 3 ev de farklı ana malzemeden oluşuyor ve bu proje aslında hangisinin uzun vadede daha verimli olacağı üzerine bir deney. her malzemenin farklı avantaj ve dezavantajları var gerek yapım gerek maliyet, zaman ve dayanıklılık gibi konularda.

Kerpiç tuğladan bir evin temelden inşasına başladık.
Çiftliğin amacı bütüncül yönetim, toprağı ıslah etmek, yeniden su tutabilir hale getirmek ve kendi kendine yetebilir ekolojik sistem oluşturabilmek. yani hepimizin hayali. atölye de yaptığı bu gönüllü evleriyle bu 'kutsal' amaca destek oluyor. Çiftlik Yurt dışından ve içinden çiftçilik inekçilik vb öğrenmek isteyen gençlere kapılarını açıyor ve bu evler de bu gönüllülerin 'cabin' i.


Bu atölyede insan ve toprak, toprak ve yapı arasındaki zincirleme ilişki kafamda biraz daha netleşmeye başladı. Mimarlık neden ortaya çıktı ve sosyal ilişkilerde mimarinin yeri gibi konuları daha çok düşünmeye başladım Aysun hanım ve ailesinin şehirden gelip çiftlikte köylüyle ve yalnızlıkla baş etmek -  edememek hikayesi üzerine.

25 Eylül 2016 Pazar

Gezi Stajı - 5.gün

FLORANSA-SANTA MARİA NOVELLA
Son gün sabah küçük bir Da Vinci müzesi gördüm yolumun üstünde ve girdim. Çok sevimli çocuklar için de ayrı bir odası olan interaktif bir müze yapmışlar. Da vincinin bulduğu ya da geliştirdiği inşaatlarda kullanılan daha az güçle aynı kuvveti uygulayabilen çekiç  ya da taşıma mekanizması gibi aletlerin ahşaptan küçük örneklerini yapmışlar ve en güzel tarafı bunlarla oynayabiliyorsunuz. Tabii ki hepsini denedim.

Öğlen Santa Maria Novella meydanına gittik. Meydanın ortasında Kilisenin önünden serilmiş oval bir park var. (Burda çektiğim fotoğraflar kötü olduğundan geldiğimiz akşam çektiğim fotoğrafları kullandım.)

Santa Maria Novella kilisesi 13.yy da dominiken mimarlar tarafından yapılmış , hala da dominiken bir cemaati varmış bu kilisenin. Ön cephesinin üst kısmı rönesans, alt kısmı 14. yy dan kalma gotik tarzda. Floransa' da 5 günde Medicilerin sipariş etmeyip Brunelleschi'nin yapmadığı gördüğüm ilk kilise sanırım. Kilisenin içi yine ünlü italyan sanatçıların rönesans dönemi freskleriyle dolu.

Santa Maria Novella tren istasyonu kilisenin hemen arkasındaki meydanın tam karşısına denk geliyor.




Gezi Stajı - 4.gün

FLORANSA-PALAZZO PİTTİ
Santo Spirito 'dan çıkınca sola dönüp hafif yokuş olan sokağı çıktığınızda Piazza de' Pitti ' ye ulaşmış oluyorsunuz. 
Palazzo Pitti'yle yüzyüze bakan binalar


Palazzo Pitti bütün görkemiyle karşınızda duruyor. Tam bir güç gösterisi olduğu her halinden belli. Palazzo Pitt Medicilerin rakibi Luca Pitti tarafından güç gösterisi olarak yaptırılmış gerçekten de.Ancak Pitti ötüp ailesi iflas edince saray Medicilerin eline geçmiş. 
ilk kapıdan girince bu devasa avluya çıktım
Palazzo Pitti içinde 5 tane galeri ve müze barındırmakta. Palatina Galerisi, Medici ve Lorraine lerin sanat koleksiyonlarının sergilendiği galeri, Kraliyet daireleri ise hiç kraliyet ailesi ağırlamamış fakat odalardaki freskler, yaldızlar ve mobilyalar o kadar gözalıcı ki en çok ziyaretçi çeken yerlerden.
bu gösterişli salonlarda Rubens, Rafaello, Boticelli gibi ustaların eserleri sergileniyor.
Galleria d'Arte Moderna ,Modern Sanat Galerisi'nde 19. ve 20. yy eserleri sergileniyor.
Gezebildiğim son salon Galleria del Costume, 18.yy dan günümüze modanın geçirdiği evrime adanmış. Şansımıza biz gittiğimizde Karl Lagerfeld' in "Visions of Fashion" sergisi vardı. Fresklerle süslü odalarda moda fotoğrafçılığı ürünlerinin beraber yarattığı zıtlık da görülmeye değerdi. Bir Karl Lagerfeld tasarımının önünde adeta poz veren mermerden mankenler Göze ve beyine ziyafet.

Saray o kadar büyük ve her şey o kadar es geçilmez ki içerde zamanın nasıl geçtiğini anlamadım. Bu yüzden maalesef Boboli Bahçeleri'nin son ziyaretçi saatlerini kaçırdık. Ama neyse ki müzenin içinden birkaç fotoğraf çekmiştim.Yapay göletler, süs havuzları ve heykellerle dolu bir keyif bahçesiymiş burası.